Friday, September 25, 2009

HaRi - RayA - TahuN - 2009 ~

Eid Fitr kali ini agak bermakna buat ana. Mungkin kerana merasakan diri tidak layak tersenyum, mengurangkan lagi kemeriahan Eid yang digalakkan untuk semua ummat Islam untuk bergembira??

Eid kali ini juga bakal memenatkan ana. Huhu.. Ana sekeluarga akan merantau satu semenanjung untuk mengunjungi sanak saudara.. Tahun ini ana beraya di Johor dan Kelantan.. Jauh bukan?? Hujung ke hujung.. But it worth.. I dare to say that!!!

Ana sekeluarga meraikan Eid Fitr di rumah. Sudah kali yang keberapa, ana sendiri sudah terlupa. Selesai mendengar khutbah yang disampaikan oleh YB kawasan ana yang disampaikan di Masjid Jame' Al-Hasanah, Bangi.. kami ke rumah realtive yang terdekat which is at Kajang.. Huhu.. Masih terasa cheese macaroni yang disajikan.. Yum2..

Solat Zuhr dan Asar dilakukan secara jama'. Alhamdulillah.. Pengembaraan Eid bermula. Hehe.. Keluar dari tol Bangi.. keadaan lalu lintas masih lancar.. Sampai di Nilai.. Erk!! Traffic jam.. Sampai ke Seremban.. Selepas itu, lalu lintas kembali normal. Keadaan bertukar menjadi sesak semula bila kami sampai di Yong Peng.. huhu.. Kenderaan beratur bermula dari susur keluar sehingga ke kawasan tol.. Alhamdulillah.. kurang yang menggunakan laluan Touch n Go.. hehe..

Berbezanya Eid kali ini, kami hanya berziarah ke rumah the elder.. Huhu.. Ziarah kami dipermudahkan. Rupa2nya most of our relative dah berkumpul di sebuah rumah. Ada perhimpunan keluarga sebelah mak ayah ana.. Huhu.. Memang sempit sedikit. Tapi, best!! Yang x pernah kenal pon ada jugak.. Mana x nya.. 5 generasi berhimpun. Bermula dari generasi datuk kepada ayah ana hingga kepada cucu ayah ana. Huhu.. Subhanallah.. Dahsyatkan perancangan Tuhan??

Time perhimpunan 5 generasi.. huhu.. Semua dapat duit raya.. Ayah ana pon dapat jugak.(kecuali ana...mungkin lupa...hehe..)

Hari Eid yang kedua kami pulang semula ke Bangi. Hehe.. Penat?? Penat juga.. tapi puas!! Banyak dapat duit raya... hehe.. kaya ana...(baru 60 ringgit...dah perasan dah...).Tapi belum termasuk yang raya dekat rumah jiran...hehe..

Owh ya.. Sedikit bingkisan keluarga ana pergi berziarah..

Ini pakcik kepada ayah ana + his wife. Huhu..(ana letak gambar ni sebab ana dah ada dalam van...)

My grandpa with his great grandson(anak sedara ana.. Ahmad Fidaa')

Yang dipintu tu adalah adik beradik kepada nenek ayah ana.. Huhu.. Try teka umur dia..

My nephew.. hehe.. bila dia x faham apa yang kitorang borakkan..

p/s : YB kata dalam khutbah.. Semua fakir dan miskin di kawasan Bangi sudah diberi bantuan sebelum Eid menjelma.. Alhamdulillah.. Sedikit kelegaan buat ana kerana kegembiraan kali ini dikongsikan bersama. Tahniah buat YB Dr. Shafie..

--::END~::--

No comments: